Blue Flower

Magyar Citerás Antológia I. CD

Autentikus magyar népzene - Ez a termék már nincs kereskedelmi forgalomban
With shipment Utánvételes csomag for 3020,00 Ft
Fogyasztói ár2500,00 Ft
Leírás

Ez a termék már nincs kereskedelmi forgalomban

 

A többrészes sorozat első lemezeként megjelenő Magyar Citerás Antológia elsőként vállalkozik arra, hogy a teljes Kárpát- medencét felölelő, eredeti citeramuzsikát tartalmazó válogatást adjon közre úgy, hogy hangzó mellékletként szervesen illeszkedjen az új, három kötetes citerás tankönyvhöz. A hangzóanyag, a kotta és a szöveges magyarázatok együttesen olyan tananyaggá állnak össze, mely nem csak a citera iránt komolyan érdeklődőknek, hanem tananyagként a zene- és művészeti iskolák számára is ajánlott. Ezt a hiánypótló munkát az 1999- ben kiadott Alapfokú művészeti oktatási tantervben foglalt, a citera tárgy tanítására vonatkozó irányelvek mellett a citera országos elterjedtsége és népszerűsége is szükségessé tették.

A megjelenés hosszú, átfogó kutatómunka előzte meg. A válogatás elsődleges szempontjai voltak a megfelelő előadásmód (tiszta hangolás, pontos játék, kettősfogás – tercelés – mellőzése) és a stílus értékelése (régi stílusú dallamok kiemelése, népies műdalok és nóták mellőzése). További szempont volt a tájegységekre jellemző dallamanyag mellett eddig nem kiadott citerás dallamok, különleges, ritka vagy egyedi játéktechnikák bemutatása is.

Az Antológia első részén a MTA Zenetudományi Intézetének Népzenei Archívumából válogatott anyag hallható, mely a sorozat további részein kiegészül több tájegység dallamaival és más gyűjtők gyűjtéseivel is (Észak- Magyarország, Alföld, Erdély, Gyimes, Moldva).

A lemezt mindazoknak ajánljuk, akik tanítást- tanulást segítő igényes válogatást keresnek, de azoknak is, akik „csupán” hangulatos zenei élményre vágynak.

a szerkesztők

A dallamok tájegység szerinti csoportosítása:
ALFÖLD: Pest–Pilis–Solt–Kiskun megye (1-4) • Bihar megye (5-8) • Jász–Nagykun–Szolnok megye (9-14) • Csongrád megye (25-29) / ERDÉLY: Kolozs megye (30-34) / GYIMES: Csík megye (35-42) / FELFÖLD: Gömör és Kis-Hont megye (43-44) / DUNÁNTÚL: Baranya megye (45-51) • Somogy megye (52-63)