Blue Flower

Nem megyek én innen sehova

Kobzos Kiss Tamás lemeze
With shipment Utánvételes csomag for 2200,00 Ft
Fogyasztói ár3000,00 Ft
Leírás

2007 áprilisában szép ajándékot kaptam szülővárosomtól, az újonnan alapítóit Kölcsey-ösztöndíjat, egy újabb debreceni lemez anyagának elkészítésére (2000-ben már, szintén a város segítségével, megjelent „Főnix és Bárány” című CD-m, el is fogyott, újra kiadása terveim közt szerepel). Olyan ez, mint egy színésznek a jutalomjáték, nagyon boldoggá tett engem, és persze éreztem a felelősséget is. Nekiláttam verseket keresni. Csokonai-lemezem van már (a Hangzó Helikon sorozatban), így Petőfivel kezdtem. Hogy is volt az az „egy tél Debrecenben”? A vers nagy árnyékot vetett a városra... de, mint a legtöbbször, most is kiderült, hogy más a költészet és más a valóság. És sorra kerültek elő a Debrecenben született, élt költők dallamot kívánó költeményei. Nézzük, milyen énekek születtek a versekből Kölcseytől - Buda Ferencig, jórészt a saját megzenésítésemben:

1. Nem megyek én innen sehova - a húszéves segédszínész, Petőfi szerelmes verse egy Matild nevű színésznőhöz, amelyben a városnak mindent megbocsát... (különben, ha annyira haragudott volna rá, nem megy vissza Karácsony után!) Nagy segítséget jelentett a Música Histórica közreműködése.

2. Bordal - persze egy Kölcsey is kellett-Nem látszott túl könnyű feladatnak, de hamar megtaláltam ezt a Hymnus költőjétől kicsit szokatlan hangvételű verset.

3. Falusi mulatság: egy hamisítatlan, de nagyon kevéssé ismert Arany /íittos-költemény. Bizonyítja, hogy a költő mennyire azonosult népével. A dallamot egy Bartalus István gyűjteményéből, a XIX. század második feléből
való táncnóta ihlette. Köszönöm a Jánosi együttesnek, régi barátaimnak a kíséretet.

4. Szomjas ember tűnődése - még egy Debrecenben született Petőfi-vers, az egyik legvidámabb bordala. Lesz még egy ebben a műfajban, a végefelé... de ne ugorjunk ekkorát... Az különben is meglepetés.

5. A Hétről: egy Ady-rögtönzés, mintha a „Nem megyek én innen”-re rímelne... Hangulatát fokozzák Móser Ádám finom harmonika-futamai.

6. Ah, Vasárnap: Tóth Árpádot nem erről az oldaláról ismerjük, pedig debreceni éveiben sok ilyen kupiét írt. Kasza Roland és a Música Histórica tette hangulatossá.

7. Debrecen, ó-kikötő: boldogult ifjúkoromban rendszeresen szerepelt irodalmi műsorokban. Azóta ritkán hallani, pedig Gulyás Pál verse az egyik legszebb vallomás a városról!

8. A dudás: édesapám, Kiss Tamás Hortobágy-ciklusának egyik darabja. Kedves volt tanítványom, ifjú barátom, Csörsz Rumen István mentette vissza „a halálból”, az eredeti tervemben megvolt, aztán kihagytam, de ő titokban felvette az alapot dudával, így már „kénytelen voltam” elénekelni... Az első dallam Tóth István gyűjteményéből való, a másik kettőt azt hiszem, én találtam ki... (de ezt félve mondom).

9. Bujdosó dal: valódi élmény ihlette, édesapám az utolsó pillanatban, 1946 Karácsonyán szökött át a friss határon Váradról Debrecenbe. Nagyon régi megzenésítésem, egyetemista koromban született.

10. Péterszállás: egy kisújszállási vers, szintén apámtól, amiből a felvidéki Katona Laci által készített csodálatos töktambura segítségével lett az, ami (tán épp ilyen volt a kun koboz)... Gyerekkoromban én is sokat jártam a „kisúji” határban. A dallamban ott bujkál a Kallós Zoltán által gyűjtött „Puszta malomba...”

11. Hangfogóval: lírai önvallomás... Akik ismerték Kiss Tamást, tudják, mennyire igaz.

12. Hatalom: 1989-ben írta apám. Ha ma is aktuálisnak érezzük, az pusztán a véletlen műve...

13. Malom: Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, apám középiskolai tanítványa döbbenetes erejű látlelete... A dal nem lett volna igazán hatásos a Misztrál együttes nélkül - nagyon köszönöm nekik!

14. Részegség a hazáért: a meglepetés... Hát az úgy volt, hogy éppen felvételeket csináltunk
Jantyik Csaba stúdiójában, amikor belépett egy negyvenes snájdig fiatalember. Beszélt, beszélt... és én nem vettem észre, hogy nem magyar anya szülte... O volt Kevin Johnson, üzletember és amatőr rockzenész, és hamarosan megtudtam, hogy 1986-ban érkezett Debrecenbe, szociológiát tanulni ugyanazon az egyetemen, ahol egy tucat évvel azelőtt én diplomát kaptam. Lelkesen mesélt arról, hogy mennyire megszerette ezt az országot (azóta is szereti, és benne Debrecent). Ráadásul elkezdte szavalni ezt a Pefőfi verset. Nyilvánvaló volt, hogy ezt a számot vele kell felvenni. Az éneken és a dobon kívül mindent ő csinál. A dallam korabeli.

15. Szülőföld, Debrecen: végül még egy Buda Ferenc vers, még egy szép szerelmi vallomás a Városhoz...


1. Petőfi Sándor: Nem megyek én innen sehova... 1:48
2. Kölcsey Ferenc: Bordal 2:40
3. Arany János: Falusi mulatság 4:27
4. Petőfi Sándor: Szomjas ember tűnődése 2:45
5. Ady Endre: A Hétről 2:42
6. Tóth Árpád: Ah, Vasárnap 3:46
7. Gulyás Pál: Debrecen, ó-kikötő 3:46
8. Kiss Tamás: A dudás 5:28
9. Kiss Tamás: Bujdosó dal 2:27
10. Kiss Tamás: Péterszállás 3:42
11. Kiss Tamás: Hangfogóval 2:43
12. Kiss Tamás: Hatalom 0:44
13. Buda Ferenc: Malom 3:52
14. Petőfi Sándor: Részegség a hazáért 2:25
15. Buda Ferenc: Szülőföld, Debrecen 1:42
Összidő: 43:13

Kobzos Kiss Tamás (ének, gitár, töktambura)
Közreműködik:

Musica Historica együttes
(Csörsz Rumen István - mandolin, klarinét, vokál, fütty; Juhász Viktor - cselló, fütty; Kasza Roland - zongora, harangjáték, vokál, fütty; Széplaki Zoltán - harántfuvola, fütty)

Jánosi együttes
(Jánosi András - hegedű; Turi András - brácsa, cimbalom; Kiss Csaba - bőgő) Misztrál együttes
(Heinczinger Miklós - furulya, klarinét, doromb, vokál; Hoppal Mihály - bőgő, vokál; Tóbisz Tinelli Tamás - gitár, vokál; Török Máté - cselló, vokál)

Továbbá:
Csörsz Rumen István (duda) Kiss Attila (dob) Kevin Johnson (szólógitár, ritmusgitár, basszusgitár, csörgő) Móser Ádám (harmonika)

Feldolgozások: Kobzos Kiss Tamás, Csörsz Rumen István, Misztrál együttes
A hangfelvétel a HÍD Média Stúdióban készült Budapesten (2008) Felvétel, mix, mastering: Kiss Attila Zenei rendező: Csörsz Rumen István
Kiadó: DialekTon Népzenei Kiadó
A címlap Gyulai Líviusz grafikájának felhasználásával készült Fotó: Oláh Tibor • Design: Sulyok Géza
A kiadvány Debrecen Város Önkormányzatának Kölcsey Ferenc ösztöndíja segítségével jött létre
A CD-borító a Kartonpack Dobozipari Nyrt. támogatásával készült
Külön köszönet: Gyulai Líviusz, Jantyik Csaba, Oláh Tibor