Blue Flower

Széles víz a Duna...

Fiastyúk énekegyüttes
With shipment Utánvételes csomag for 3020,00 Ft
Fogyasztói ár2500,00 Ft
Leírás

A Fiastyúk énekegyüttes első lemeze ismert és kevéssé ismert magyar népdalokat tartalmaz eredeti megszólaltatásban. A javarészt erdélyi dallamokból álló repertoár kiegészül alföldi, felvidéki, dunántúli és moldvai csángó énekekkel, így valamennyi magyar népzenei dialektus-területről hallhatunk népdalokat a lemezen.

Az együttes 2001-ben alakult Fábián Éva tanítványaiból az Óbudai Népzenei Iskolában. Az ötfős együttes tagjai középiskolás korukban kezdtek el komolyan foglalkozni a népdalénekléssel, jelenleg főiskolai és egyetemi hallgatók. Több országos fórumon sikerrel szerepelt a csoport; két alkalommal kiemelt nívódíjat nyert a Gödöllői Országos Népzenei Versenyen, 2002-ben és 2004-ben pedig szintén kiemelt nívódíjban részesült a Bonyhádi Országos Népzenei Találkozón, a 2002. és 2005. évi Táncház-Népzene lemezeken közreműködött.

A Fiastyúk együttes lemezének hangzását szólók, duók, valamint a furulya, az ütőgardon, a citera és a koboz színesíti. A gazdagon díszített keservesek mellett elhangzik számos szerelmi dal „lírai”, valamint „táncházas” előadásban.

A lemezen olyan közismert népdalok is szerepelnek, amelyek Bartók Béla és Kodály Zoltán feldolgozásában mára már világszerte ismertté váltak. Noha ezek a dalok korábban nem tartoztak az együttes repertoárjába, mégis egyfajta – évtizedek óta fennálló – hiányt pótolnak eredeti hangzásukkal. (E dalok hanglemezen történő megjelentetését a budapesti Rózsavölgyi Zeneműbolt ajánlotta, melyeket a Tiszán innen, Dunán túl című népdalgyűjteményből válogattak.)

A Széles víz a Duna, keskeny palló rajta című hanglemez – mely az Óbudai Népzenei Iskola 15. jubileumi évfordulójára készült – tisztelgés Bartók Béla és Kodály Zoltán munkássága előtt.